Sağlık

Bıçağın Akciğere Dokunmayacağı İnancı Yanlıştır

Bıçağın akciğere dokunamayacağı inancı yanlıştır. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Prof., halk arasında bıçağın akciğere değmeyeceğine dair yaygın ve yanlış bir inanış olduğuna dikkat çekti. Dr. Hatice Eryiğit Ünaldı değerli bilgiler verdi.

Ünaldı, “Akciğerde ilaçla tedavi edilebilen hastalıklar olduğu gibi cerrahi tedavinin öncelikli olduğu hastalıklar da var. Erken evre akciğer kanserinde ilk seçenek ameliyattır” dedi. Ünaldı, akciğer kanserine yönelik tedavi seçeneklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akciğer Kanserinin 4 Evresi Vardır

Doç. Akciğer kanserinin 4 evresi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünaldı, “İlk aşama en erken dönemdir. Bu aşamalar tümörün büyüklüğüne, komşu organ ve damarlarla ilişkisine, lenf bezlerine ya da farklı organlara yayılmasına göre belirlenir. Tedavi planının belirlenmesinde kitlenin tanısı, alt tiplendirilmesi ve evrelendirilmesi önemlidir” dedi.

Her Hastaya Farklı Tedavi Uygulanabilir

Doç. Tedavi seçeneklerinde her hastanın bireysel olarak değerlendirildiğini belirten Prof. Ünaldı, “Solunum rezervi ve genel durumu iyi olan, ameliyatla kitleyi tamamen çıkarabildiğimiz hastalarda öncelikle cerrahi tedaviyi tercih ediyoruz. Uygulanan cerrahi tedavinin kapsamı hastaya ve hastalığa göre değişmektedir.

Okullarda Sıfır Atık Yarışması Yapılacak

Ayrıca ameliyat olan tüm hastalara mediastinal lenf bezi diseksiyonu da yapılmaktadır. “Bazı hastalar ameliyattan önce ve/veya sonra kemoterapi ve/veya radyoterapi alıyor” dedi.

Cerrahi Operasyon Uygulanabilir

Akciğerin ameliyat edilip edilmediği sorusunu yanıtlayan Doç. Dr. Ünaldı şu bilgileri paylaştı:

“Halk arasında ‘Bıçak akciğere değmez’ diye yaygın ve yanlış bir inanış var. Akciğerin ilaçla tedavi edilebilen hastalıkları olduğu gibi cerrahi tedavinin öncelikli olduğu hastalıklar da vardır. Erken evre akciğer kanserinde cerrahi ilk seçenektir. “İlaçla tedavi edilemeyen bazı enfeksiyon hastalıkları, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma), akciğerin çökmesi (pnömotoraks), göğüs kafesine kanama (travma olsun veya olmasın) gibi hastalıklarda cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır.” Solunum yollarının genişlemesi (bronşektazi)” dedi.

Akciğerde Oluşan Hastalıklar

Akciğer nodüllerine neden olan hastalıklardan bahseden Doç. Ünaldı, “Akciğer kanseri, enfeksiyon hastalıkları (tüberküloz, kist hidatik vb.), granülomatöz hastalıklar (sarkoidoz gibi), diğer organ tümörlerinden metastaz, hava kirliliğine bağlı kömür kirliliği” dedi.

Parçacıkların birikmesi akciğerde nodüller şeklinde görülebilir. Tek veya çoklu olabilir. Nodül 3 cm’den küçüktür. Uçlar pürüzsüz veya düzensiz olabilir. Akciğerinde nodül tespit edilenler bireysel olarak değerlendirilerek takip veya tedavi kararı verilir. Nodüllerin tedavisi ve ameliyatı, nodülün nedenine göre değişmektedir” dedi.

Hastalar Ameliyat Sonrası Ayakta Durabilir ve Yürüyebilir

Doç. Ameliyat sonrasında hastaların ortalama 4-5 gün hastanede kaldıklarını söyleyen Prof. Dr. Ünaldı, “Hastaya göre bu süre azalabilir veya artabilir. Akciğer hastalığı dışında herhangi bir hastalığı bulunmayan hastalar yoğun bakım ünitesine değil servisteki yataklarına alınır. Klinik pratiğimizde hastamız ameliyat sonrası 1-2 saat içerisinde ayağa kalkıp yürüyebilmekte ve en kısa sürede rutin hayatına dönmesine olanak sağlanmaktadır. “Taburcu olduktan 10 gün sonra poliklinik kontrolü yapılıyor, ağır efor gerektirmeyen mesleklerde çalışanlar ve ofis çalışanları işlerine dönebiliyor” dedi. (BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu