Haber

İsmailağa Cemaati tarafından 9 depremzede Kur’an kursu verildi.

Maraş merkezli depremde babasını kaybeden ve Antep’ten Sakarya’ya getirilen 9 yetimin, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak faaliyette bulunan Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yerleştirildiği ortaya çıktı. İsmailağa Cemaati’ne yakın olan Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yapılmıştır. çıktı. Vakıf müdürü, “Ben Mahmut Ustaosmanoğlu’nun müritlerindenim” diyerek, “Kurs binası bize ait. Bu çocukları kalacak yerleri olmadığı için Sakarya Müftüsü bize yönlendirdi. Biz de götürdük. velayet altındaki çocukların eğitimlerini Diyanet ile sağlıyoruz.” İl Müftüsü Hasan Başiş, kursun Diyanet’in kontrolünde olduğunu, eğitimi kendilerinin verdiğini ancak kursun yemek ve temizlik işlemlerini bu vakfın yürüttüğünü kaydetti.

11 ili vuran deprem bölgesinden çıkarılan bazı çocukların, yetkililerin yalanlamasına rağmen tarikatlara verildiği iddiası gündem oldu.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, Antep’te babalarını kaybeden 9 çocuk anneleriyle birlikte Sakarya’ya getirildi. Bu çocuklar anneleri olmadan Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Mekke Mescidi – Hanife Akın Kuran Kursu’na verildi. Burada barındırılan çocuklara hafıza konusunda birebir eğitim verildiği öğrenildi.

Ancak Diyanet’e ait olduğu anlaşılan kursun İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

BÖLÜM MİRİT ONAYLANDI

DW Türkçe’nin ulaştığı vakıf yöneticisi Adem, bilgiyi doğrulayarak, “Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş bizi aradı ‘böyle çocuklar var. Onlara yer açar mısınız?’ dedi.

Çocukların geçici olarak Kuran kursunda kalacağını savunan Adem, “Bu çocukların Antep’e döneceğini düşünüyorum” dedi. Adem isimli bir tarikat üyesi, “Çocuklar neden annelerinin yanında kalmıyor?” sorusuna, “Annelerinin yanında yer olmadığı için bize gönderildiler” yanıtını verdi. Depremin ardından 15-20 kişiyle bölgeye gittiklerini belirten Adem, yemek dahil birçok hizmet verdiklerini söyledi.

‘Diyanet ile ortak açtık, eğitim de veriyoruz’

Adem isimli bir vakıf yetkilisi, Diyanet ile ortaklaşa bu kursu açtıklarını, Diyanet yetkililerinin yanı sıra öğretmenlerinin de eğitim verdiğini savundu. ifadesini kullandı.

Kurs görevlisi, “Burası hangi mezhebe ait?” diye sorunca, “Mahmut Efendi’nin cemaati.

İsmailağa Cemaati, geçtiğimiz Haziran ayında vefat eden lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun adıyla da anılıyor.

YAZIŞMA ORTAYA ÇIKTI: HÜKÜMETE VERİN

DW Türk, tarikat üyelerinin söz konusu çocuklar için yaptığı bağış çalışmalarına ilişkin yazışmaya da ulaştı.

Adem, eski asker arkadaşlarıyla kurduğu “Özel Taşımacılık” adlı Whatsapp grubuna, “Merhaba arkadaşlar, Antep depremzedelerimizden dokuz yetimi hatıra kursumuza aldık, ihtiyacı olan arkadaşlar yardımcı olabilir. derneğimizin resmi hesap numarasını kullanınız.” Mesajın devamında Sakarya Erenler İlme Hizmet Derneği hesap numarası paylaşıldı.

Gruptan bir kişi, “Bu çocukları devletin himayesinde bölün. Yetim çocukları kimse istediği gibi alamaz” diye yazdı. Adem ise, “Resmi olarak geldiler, İl Müftüsü gönderdi. Dileyen gelip istediğini yapabilir, burada kimse kendisi için para istemiyor, saygılar.” Gruptan bir başka kişi ise grubun bağış toplama amaçlı kullanılmasına, “Bu kümelerden yardım vs.

MÜFTÜ: BİZ EĞİTİM VERİYORUZ, KURUM İŞ VERİYORUZ

DW Türkçe bu bilgiler üzerine araştırmasına Sakarya Adapazarı’nda devam etti.

Daha önce kursun numarasını aradığımızda telefondaki kişi “Kapalıyız, burası pansiyon değil” dedi. Kapıya geldiğimizde içeriden bir görevli ‘Neden fotoğraf çekiyorsunuz’ diye tepki gösterdi. Kurs müdürü ile görüşmek istediğimizi söylediğimizde “Müftü gelecek, konuşalım” diyerek kapıyı açmak istemedi.

Bir süre uzaktan gözlemlediğimiz parkura sakallı ve kepli çok sayıda kişinin girip çıktığı görüldü.

Bir süre sonra Sakarya Müftüsü Hasan Başiş kurs binasının önüne gelerek sorularımızı yanıtladı. Müftü Başiş, “Burası Diyanet’e ait ve bizim kontrolümüzde olan bir kurs. Çocukların eğitimini biz sağlıyoruz. Bu bina vakfa ait. Benzeri birçok vakıfla bu tür ortak Kur’an kursları açtık. Onlar sadece eğitim veriyorlar.” Kurs için yemek ve temizlik hizmetleri. Bu vakıf yemek sağlıyor.” dedi.

“Bu vakıf görevlileri çocukların bulunduğu alana giriyor mu?” sorusu üzerine Başiş, “Çocuklarla kesinlikle konuşmuyorlar” dedi. Ancak vakıf görevlisi Adem isimli bir kişi Diyanet’in yanı sıra eğitim de verdiklerini söyledi.

İl Müftüsü Hasan Başiş, “Çocuklar neden annelerinin yanında kalmıyor?” Soru üzerine, “Anneleri başka yerde kalıyor. Bu çocuklar 12 yaşından büyük oldukları için kadınların olduğu yerde kalmıyorlar. Benzer durumdaki 39 çocuk da başka yerde kalıyor.”

Kursta çocukları görmek istediğimizi söylediğimizde İl Müftüsü içeri giremeyeceğimizi ve bir toplantısı olduğunu belirterek sokaktan ayrıldı.

BAKAN YANIK “TESLİMAT MÜMKÜN DEĞİL” DEDİ

Geçen hafta bazı depremzedelerin ve refakatsiz çocukların tarikat yurtlarına yerleştirildiği iddiaları gündeme gelmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Çocuklarla ilgili çözüm, eleştiri ve önerilerde bulunmayı önemli buluyorum. Ancak çocuk hassasiyeti üzerinden toplumu provoke etmeye gerek yok. Devlet ve kamuoyu olarak konunun dışındadır.” refakatsiz çocuğu bir derneğe, vakfa, herhangi bir yere teslim etmemizi veya denetimini bir kişi veya kuruluşa vermemizi isteyin. Hemen gidip ilgili adreste söz konusu haberi araştırdık. Çocuklar annelerinin yanında.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu