Haber

Prof. Dr. BEKSAÇ: ALTININ MASASI TÜM KÜLTÜREL MİRASIMIZI YOK ETTİ

Edirne’de Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşmeler sığınak ve bahçe duvarı olarak kullanılırken, bir kısmı hazine avcılarının kaçak kazılarıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Osmanlı mirasının ortasında yer alan çeşmeler maalesef birçok yerde unutulmuş durumda. birçok noktada evsizler odası olarak kullanılmış, bir kereden fazla ağır hasar görmüş ve örtü sistemleri kaybolmuştur. “Duvarlar yıkılmak üzere. Tarihi çeşmeler de hazine avcılarının yaptığı kazılarla tahrip ediliyor. Altın var masalı ile tüm kültürel mirasımız yok ediliyor. Bunların hepsi kültürel mirastır, bir an önce korunmaları gerekir” dedi.

Edirne’de Osmanlı dönemine ait birçok tarihi çeşme, bazı evlerin bahçe duvarları olarak, bazılarının ise hazine avcıları tarafından yapılan kazı çalışmaları nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Nakışlı kemerleriyle Osmanlı mimarisinin değerli örnekleri olan tarihi çeşmelerden bazıları, bir dönem sahipsizlik nedeniyle kimsesizlerin yaşam alanı olarak da kullanılmış. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Edirne’nin kuzeyi.Bunlar eski Osmanlı mahalleleri.Burada Türk ve Müslüman yerleşim yerleri var ve biz “Birçok mescide ve çeşmeye rastlıyoruz. Edirne’de çok sayıda atıl çeşme bulunmaktadır. Buradaki kelepçeler bile çalınmış ve çökmüş durumda. Üzerindeki örtü sistemi ortadan kalktı” dedi.

‘ÇOK ÇOKLU AĞIR HASAR ALTINDA, KAPAK SİSTEMLERİ YOK OLDU’

Ata yadigarı olan çeşmelerin yeterince korunmadığı, ağır hasar gördüğü ve örtü sistemlerinin yıkıldığı belirtildi. Beksaç, “Osmanlı mirasının ortasında yer alan çeşmeler maalesef birçok yerde unutulmuş durumda. Evlerin duvarlarının altında, terkedilmiş, hatta birçok noktada kimsesizler odası olarak kullanılıyor. 20. yüzyıldan kalma bu çeşme şanslı olanlardan biri, konutların ortasında kalmış olmasına rağmen 2007 yılında onarılmıştır. Bu çeşme örnekleri çok güzel örneklerdir ve korunmaya muhtaçtırlar. ve düzenledi.” Bunların hepsi kültürel miras. Kayıtlı olduklarını görüyoruz ama sadece kayıt olmak yeterli değil. Onlarla da ilgilenilmesi gerekiyor” dedi.

Tarihi çeşmelerin de hazine avcıları tarafından yapılan kazılarda tahrip edildiğini belirten Beksaç, “Bir de hazine avcılığı faaliyeti var. Çeşmelerden bir şey çıkmadı. İslami mezarlıkta da İslami yapıda da bir şey olmuyor. Bir masal var.” paranın çöpe atılmasıyla ilgili. Bu masal tüm kültürel mirasımızı yok ediyor” dedi.

‘ANIT OLARAK KORUNMASI GEREKİYOR’

Türk kültüründe önemli yeri olan tarihi çeşmelerin anıt olarak korunması gerektiğini vurgulayan Beksaç, “Dikkat ederseniz Edirne’deki çeşmelerin çoğu Osmanlı yerleşim yerlerinde. Osmanlı, İslam kökenli. Türk kültüründe özellikle Türk-İslam coğrafyasında büyük yeri olan çeşme, “Çeşme dünya kültüründe çok kıymetli bir unsurdur. Bütün bunların su yolları kesilmiş, yeni yerleşim politikalarıyla çeşmeler devre dışı bırakılmıştır. Bunlar artık bir kültür varlığı, bir sembol. Anıt olarak korunmaları gerekiyor. Atalarımızın yadigârı olarak korunmaları gerekiyor” dedi.

‘YERLEŞİM OLARAK KULLANILAN ÇEŞME ÖRNEKLERİNDEN BİRİ’

Profesör Doktor. Beksaç, tarihi çeşmelerin evsizlerin yaşadığı alanlar olarak kullanıldığına işaret ederek, “Yerleşim yeri olarak kullanılan çeşmelerin örneklerinden biri. Yakın zamana kadar içinde yaşayanlar vardı. Bu da Edirne’deki Osmanlı çeşmelerinin bir başka örneği. Bacasını görüyorsunuz, burada da bir pencere var, kapı var, “Öbür tarafta. Uzun süredir burada yaşayanlar var” dedi.

Medrese Alibey Mahallesi’nde evsiz bir kişinin kullandığı tarihi çeşme, borulardan yapılmış soba bacasıyla dikkat çekti. Tarihi yapıya zarar veren bacayı yakın zamana kadar içinde oturan kişinin yaptırdığını söyleyen mahalle sakinlerinden Ekrem Baştürk, “2011’den beri burada bir arkadaşımla görüşüyorum. çeşmede yaşardım tanıyamadım” bir daha göremedim çıktı herhalde. Yanında bir kapı var, buradan girip çıkıyordu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu