Ekonomi

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez: Endişe döviz ve altına olan talebi artırıyor

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, seçim yaklaşırken vatandaşların kafasında biriken soruları yanıtladı.

Eğilmez, seçim yaklaştıkça döviz kurlarındaki artışı normal kabul etmek gerektiğini belirterek, “İnsanlar belirsizliği sevmez, tedirgin olur. Kaygı, döviz ve altına olan talebi artırır, dolayısıyla döviz kuru ve altın fiyatı yükselir. Seçim sonrası Türk lirasının döviz karşısında değer kaybedip kaybetmeyeceği sorusunun cevabı büyük ölçüde seçimi kimin kazanacağına ve ne yapacağına bağlı. Eğilmez’e göre, muhalefet seçimi kazanırsa hukuk reformları, eğitim reformları, siyasi partiler reformları, tarım reformları gibi yapısal reformlarla yola çıkarsa yeni ekonomi politikasında başarılı olabilir.

Eğilmez, Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden canlanması, sosyal ve siyasi alanda reformların hızla başlamasıyla birlikte dış kaynak girişinin başlayacağını belirterek, “Mevcut hükümet ve Cumhurbaşkanı seçimi kazanırsa mevcut politika devam etmek. Yani mevcut politika eksikliği devam ediyor, çünkü mevcut durumda politika yok.

IMF neden önemli?

Eğilmez, yazısında, IMF’nin siyasetçiler tarafından kamuoyunda yarattığı korkunç imaja da değinerek, “IMF’den alınacak destek önemli çünkü Türkiye’den alınacak borçtan daha pahalıya mal olacak ve daha ucuza mal olacak” dedi. Market. Asıl mesele ülkeyi IMF’ye götürmek değil, kimlerin, hangi hatalarla ülkeyi IMF’den destek isteme aşamasına getirdiği meselesini ortaya çıkarmaktır.”

“Krizin asıl gerçekleşmesi seçimden sonra olacak”

Ekonomist Mahfi Eğilmez, vatandaşların 2001 krizindeki gibi işsiz kalmadığını, düşük faiz oranlarından dolayı yüksek kar elde eden şirketlerin, çalışanlarına yapılan fiyat artışları nedeniyle mevcut krizden haberdar olmadıklarını belirterek, “Türkiye bir tür ‘ertelenmiş kriz’ yaşıyor. ‘Gelecekte daha pahalı olacak’ kaygısıyla gündeme getirilen tüketim, ekonomiyi canlı tutuyor ve krizin fark edilmesini engelliyor” dedi. Eğilmez’e göre krizin asıl farkındalığı seçimden sonra olacak.

“Faiz doğru yaklaşımla artırılırsa kriz olmaz”

Mahfi Eğilmez, seçim sonrası enflasyon karşısında siyasi faizi artıracak ortodoks politikalara geçişle birlikte yapısal reform hareketinin başlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Eğilmez, “Faizi bir hamlede enflasyon seviyesine çıkarmak krize yol açabilir” diyerek, faizleri kademeli olarak yükseltmenin ve enflasyon düşene kadar artmaya devam edeceğini vurgulamanın en gerçekçi yaklaşım olacağını savundu. Eğilmez, “Faiz doğru yaklaşımla artırılırsa kriz olmaz. Kuşkusuz bunu tam bağımsız bir Merkez Bankası ve yeni bir kadro ile yapmak gerekiyor. Kişi ve kurumların bu tür kararları alırken ve uygularken itibar sorunu yaşamaması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu