Haber

Colorado Nehri’nin su seviyesi ABD’nin batı yakasında tehlikeli bir şekilde düştü.

YENİ ABD’nin batı yakasındaki 7 eyalette toplam 40 milyon kişinin içme suyu ve tarım için kullandığı Colorado Nehri’nin son 20 yılda tehlikeli biçimde azaldığı belirlendi.

California’daki UCLA Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, 2000-2021 yıllarında artan sıcaklıklar nedeniyle Colorado Nehri havzasında “10 trilyon galon (yaklaşık 40 trilyon litre) suyun buharlaştığını”, bu miktarın Mead Gölü’nün su ihtiyacı için oluşturduğu büyüklükte olduğunu belirtti. bölgenin.

Araştırmayı yapan bilim insanları, nehir havzasında 32,5 milyon dönüm araziden su çekildiğini ve bu oranın nehir suyunun yüzde 10,3’üne tekabül ettiğini kaydetti.

“Antropojenik ısınma, devam eden mega kuraklık (2000-2021’den itibaren), Mead Gölü’nün ham birikimiyle Colorado Havzası’nın doğal akışını azalttı. Karla kaplı bölgelerde daha fazla kuraklık, su kayıplarının kar olmayan bölgelere göre kabaca iki kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. kapsanan bölgelerin olmasına neden oluyor.” terimler yer aldı.

Water Resources Research dergisinde yayınlanan çalışmanın araştırmacıları, fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan artan ısı havzayı kurutmaya devam ettikçe su kaynaklarının daha da azalacağı konusunda uyardı.

ABD’nin batısındaki 7 eyaletin yanı sıra kuzey Meksika’daki bazı şehirlerin ana su kaynağı olan ve Colorado Nehri’nin beslediği Mead Gölü, aşırı sıcak nedeniyle sadece yüzde 32 doluluk oranına sahip.

Colorado Nehri’nin Paylaşılması

Colorado Nehri’nin suyu yaklaşık bir asır önce ABD’nin batısında 7 eyalet arasında paylaşılmıştı, nehrin suyunun yarısı Yukarı Havza eyaletlerine (Colorado, Utah, Wyoming ve New Mexico) ve diğer yarısı Aşağı Havza eyaletlerine ( Kaliforniya, Arizona ve Nevada) anlaşmaya göre. verilmişti.

Meksika ayrıca, kendi topraklarından okyanusla buluşan nehir suyunun kullanımında küçük bir pay alma hakkına da sahipti.

Colorado Nehri, bölgedeki 40 milyon insanın ana su kaynağı olurken, nehir suyunun yaklaşık yüzde 70’i 5,5 milyon dönüm tarım arazisinin su ihtiyacı için kullanılıyor ve ülkenin 15 milyar dolarlık tarım endüstrisinin temel ihtiyacını karşılıyor. , ülkenin kış sebzelerinin yüzde 90’ını sağlayan.

Bölgede 2021 ve 2022 yıllarında art arda kuraklık ilanı, Lake Powell ve Lake Mead barajlarından su salınımının önümüzdeki yıllarda daha da azalacağı ve tarımla uğraşan yerel halkın bir kısmının göç etmek zorunda kalacağı iddiasını güçlendiriyor.

haberkaracasu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu