Ekonomi

Bankalara TL mevduat düzenlemesi geldi

ANKARA (İGFA) – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; Menkul Kıymetler Oluşturulmasına İlişkin Tebliğ ile Zorunlu Yedek Akçelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

TL mevduatın bankaların toplam mevduatı içindeki payının %60’ın altında olması halinde, bulundurmaları gereken ek menkul kıymet tedbiri artırılmıştır.

Önceki uygulamada TL mevduat payı yüzde 50’nin altında olan bankalara 7 puan, yeni uygulamada yüzde 60’ın altında olanlara 7 puan ek menkul kıymet imkanı uygulanacak.

Ayrıca bankalar, döviz tevdiatını TL mevduata çevirme oranını belirli bir oranda yakalayamadığı takdirde, Nisan ayı sonundan Eylül ayı sonuna kadar değişen oranlarda ilave menkul kıymet bulundurmak zorunda kalacak.

Ayrıca bu yıl 29 Aralık itibarıyla ikinci kademe kredilerde yüzde 90 yerine yüzde 150 oranında teminat tahsis edilecek. Böylece, faiz/kar payı oranı referans oranın üzerinde olan ihtiyaç kredilerinde teminat tesis oranı yüzde 90’dan yüzde 150’ye çıkarılacak.

Söz konusu bildirimin detaylarına erişmek için tıklayabilirsiniz.

Öte yandan, Zorunlu Karşılıklara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Duyuru’yu da yayımlayan Merkez Bankası, 28 Nisan 2023’te yürürlüğe girecek TL paylara göre farklılaştırmayı da ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu