İş

ATO Başkanı iş arayanları hedef aldı: Beklentileri yüksek, ülke gerçekleriyle uyuşmuyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, tüm şubelerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü açığı olduğunu belirterek, orta işçilerin sıkıntılarının kronik bir soruna dönüştüğünü belirterek, “iş arayanları” eleştirdi.

Baran yaptığı yazılı açıklamada, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tüm dünyada hızlı bir değişim yaşandığını ve bu sürecin salgınla birlikte hızlandığını belirtti. İnsanların bu süreçte makineleşme ile birlikte iş hayatının dışında kalma endişesi yaşadıklarına işaret eden Baran, şöyle konuştu:

‘NİTELİKLİ İŞÇİ BİLE BULAMIYORUZ’

“Robotlar iş yapar diye insanlar işsiz kalır diye endişelenirken vasıflı hatta vasıfsız iş gücü bulamaz hale geldik. İşverenler olarak bir araya geldiğimizde ilk konuştuğumuz konu çalıştıracak işçi bulamamak oluyor. Ara eleman denilen kadrolarda çalışacak insan bulamamak ülkemizin tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkilemektedir.”

Baran, inşaattan sağlığa, dokumadan mobilyaya, lokantadan otele tüm branşlarda istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliğinin yaşandığının altını çizerek, ara eleman sorununun kronik bir soruna dönüştüğünü vurguladı. değerlendirmesini yaptı.

‘KAMU ÜCRET POLİTİKASI’

Türkiye’de özelleştirme çabalarıyla birlikte halkın reel sektörün faaliyet gösterebileceği alanlardan çekildiğini kaydeden Baran, kamunun istihdam deposu olduğu algısını yıkmadan reel sektörde işçi bulma sorununu çözmenin mümkün olmadığını savundu.

Reel bölümün eleman bulamamasının sebeplerinden birinin de kamunun uyguladığı fiyat politikası olduğunu savunan Baran, şöyle devam etti: “Çok düşük kârlılık oranlarıyla faaliyet gösteren özel şubemizin fiyatları kamuda bazı durumların gerisinde kalıyor. İş arayanların beklentilerinin yüksek olması maalesef ülkemiz gerçekleriyle örtüşmemektedir.

Mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması gerekiyor, çıraklık kültürü çok değerli.

Sığınmacılar konusu da tartışılıyor. Özellikle belirli sektörlerde çalışan mülteci oranı yüksektir. Personel bulamama sorunu çözülmezse sığınmacıların istihdamı artabilir. (HABER MERKEZİ)

deliceajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu