Ekonomi

ABD Senatosu Rus uranyum ithalatını sona erdirecek tasarıyı kabul etti

ABD Senatosu, Rusya’nın uranyum ithalatının yasaklanmasını öngören ve Ukrayna ile devam eden ihtilafı sırasında Rusya’nın ekonomik kabiliyetlerini daha da engellemeyi amaçlayan bir tasarıyı oybirliğiyle onayladı. Aralık ayında Temsilciler Meclisi’nden de geçen tasarı, yasalaşmasından 90 gün sonra yürürlüğe girecek. Tasarı ayrıca daha önce yerli uranyum işleme sektörünün geliştirilmesi için tahsis edilen 2.7 milyar doların kullanılmasını da mümkün kılacak.

Söz konusu mevzuat, elektrik üretmek için uranyuma ihtiyaç duyan yerli nükleer reaktörlerin arzına ilişkin endişeler olması halinde feragat hükümlerini de içeriyor. Amerika Birleşik Devletleri daha önce Rus petrol ithalatını yasaklamış ve Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra bazı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatına fiyat sınırlaması getirmişti.

ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından bildirildiği üzere, 2022 yılında ABD nükleer enerji santralleri uranyumlarının yaklaşık %12’sini Rusya’dan temin etmiştir. Senato Enerji Komitesi’nin kıdemli üyelerinden Wyoming Senatörü John Barrasso, Rusya’dan yapılan ithalatın yerine Wyoming’in uranyum kaynaklarını kullanmaya hazır olduklarını ifade etti. Barrasso, tasarının “Rusya’nın savaş makinesini etkisiz hale getirme”, Amerikan uranyum üretimini artırma ve ülkenin nükleer yakıt tedarik zincirine yatırım başlatma amacının altını çizdi.

Bu tasarının kabul edilmesi, Başkan Joe Biden’ın geçen hafta Ukrayna’ya önemli miktarda mali destek sağlayan bir dış yardım paketini imzalamasının ardından geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD için güvenli ve düşmanlardan bağımsız bir nükleer yakıt tedarik zinciri oluşturmanın önemini vurgulayarak Kongre’yi uranyum ithalat yasağını uygulamaya çağırmıştı.

Başkan Biden’ın uranyum ithalat yasağını imzalayarak ABD’nin güvenli ve bağımsız bir enerji geleceğine olan bağlılığını pekiştirmesi bekleniyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu