Sağlık Bakanlığı’ndan “küçük acil servis” adımı! Acil Müdahale Birimlerinin sayısı artıyor
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ulusal Tıbbi Kurtarma Ekibi ( UMKE) Birim Sorumlusu Serkan Demirci, UMKE’nin başta deprem olmak üzere olası afetlerdeki rolüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Demirci, mümkün olan en kısa sürede UMKE’nin ihtiyaçlarına uygun olarak eğitilmiş ve donatılmış gruplar aracılığıyla enkaz için tıbbi kurtarma hizmetlerinin sağlanması, hasta ve yaralıların taşınması ve nakil sonrası acil tedavi üniteleri ve hizmetlerinin sağlanmasında faaliyet göstermektedir. afetler, özellikle depremler, yurtiçinde ve yurtdışında. karıştığını söyledi.
Bir UMKE ekibinin tıbbi kurtarma hizmetlerinde genellikle 1 doktor ve 4 sağlık çalışanından oluştuğunu anlatan Demirci, mağdurun hayatta kalabilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için özel eğitimli ve donanımlı bir çalışanın olay yerine kısa sürede tıbbi müdahale başlattığını belirtti.
Birimde acil tıp uzmanları, pratisyen hekimler ve ilgili branşlardaki uzmanların yanı sıra hemşire, ebe, sağlık görevlileri, acil tıp teknisyenleri ve diğer sağlık görevlilerinin yer aldığını belirten Demirci, bu hizmetler verilirken canlandırma çantalarının da bulunduğunu söyledi. travma tahtaları, kurtarma sedyeleri, jeneratör, kurtarma vinci, çeki demiri ve tavan bagajı gibi özel ekipmanlarla donatılmış 4X4 arazi tipi UMKE Medikal Kurtarma Aracı da kullanıldığını belirtti.
KÜÇÜK BİR İLDEKİ BİR HASTANENİN ACİL ÜNİTESİ OLARAK
Demirci, UMKE’nin hizmetleri kapsamında ihtiyaç duyulan bölgeler için afet durumlarında yaralılara ilk müdahaleyi sağlayan mobil cihazdır. Acil Müdahale Birimleri“yaratılışın” olduğuna dikkat çekilerek Acil Müdahale Birimi, küçük ve sıradan bir şehrin hastane acil servisinde bulunan tüm ekipmanlarla donatılmış, hastanenin acil servis birimidir. Çadır şeklindeki ünite, talebe göre farklı ebat ve yatak kapasitelerine sahiptir. Hastanelerin acil servislerindeki tüm tıbbi müdahaleler burada yapılabilmektedir.” söz konusu.
Demirci, afet bölgesinde verilecek sağlık hizmetlerinin ihtiyaca göre bu birimlerde laboratuvar ve röntgen hizmeti de verilebileceğini belirterek, laboratuvar ve röntgen teknisyenlerinin de görev yaptığını kaydetti.
Demirci şöyle devam etti:
“Bu birimler öncelikle özellikle afet bölgesinde ve enkaza en yakın bölgelerde kuruluyor.”
“ACİL MÜDAHALE BİRİMİ 81 İLİMİZDE DE VAR”
Bakanlık bünyesinde boyutları ve kapasiteleri farklıdır. Acil Müdahale Birimi“” olarak kullanılacak çadırların bulunduğuna işaret eden Demirci, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen tüm illerde çoğunun aktif olarak kullanıldığını bildirdi.
UMKE bünyesinde” Acil Müdahale BirimiRisk faktörleri dikkate alınarak bölgelerin olası ihtiyaçlarının karşılanması için “sayılarının artırılacağı” bilgisini paylaşan Demirci, şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanlığı bünyesinde çeşitli tip ve büyüklüklerde Acil Müdahale Birimlerinin sayısı şu anda 300’ün üzerinde ve her geçen gün artırıyoruz. Acil Müdahale Birimi de 81 ilde hizmet veriyor. Bu kapsamda 60 metrekare 6 yataklı, 40 metrekare 4 yataklı veya 50 metrekare 5 yataklı olmak üzere birçok çeşit ve metrekarede ihtiyacın altında yatak kapasiteli Acil Müdahale Üniteleri bulunmaktadır. Sayı daha da artırılacaktır.”